Pohanka jinak: pečená krkovice s červenými fazolemi
V kuchyni

Pohanka jinak: pečená krkovice s červenými fazolemi

V poslední době dost často používám v kuchyni pohanku. Vždy jsem ji měla ráda jako „pohančenú kašu“ s medem, teď jí přicházím na chuť i ve slané variantě. Postupně ji pašuji do skoro každého druhého jídla (zbytek rodiny si toho buď nevšimne, anebo to nekomentuje a sní, co dostane na talíř).

Dnes jsem na ni dostala vyloženě chuť. V lednici ležely plátky vepřové krkovice, ve špajzu jsem objevila sterilované červené fazole (mám i čerstvé od prababičky, ale tlačil mě čas, takže jsem sáhla po rychlejší variantě). Nápad na recept v hlavě byl, i když jsem byla trochu nervózní, jak to dopadne. Výsledek předčil mé očekávání a správný výběr chutí byl posléze potvrzen vyblízaným talířem našeho synka.

Ingredience:

  • 4 větší plátky vepřové krkovice
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 velká mrkev
  • 1 plechovka červených fazolí (já měla Červené fazole ve sladkoslaném nálevu, Giana, 425 ml)
  • hrnek loupaných pohankových krupek

Pracovní postup:

Pohanku povaříme 15 minut v osolené vodě. Poté ji slijeme a vývar si schováme.

Do pekáčku naskládáme nakrájenou cibuli (na kostičky), mrkev (tenčí kolečka), posypeme fazolemi a rozdrceným česnekem, zalijeme nálevem z fazolí a trošku osolíme. Pokapeme worchesterem (lze vynechat, ale jeho sladkokyselá chuť se k fazolím velice hodí) a troškou rajčatové omáčky – kdo nemá domácí, určitě lze nahradit kvalitním kečupem. Vše zasypeme uvařenou pohankou a podlijeme jejím vývarem (aby vše mírně plavalo).

Plátky z krkovice naklepeme, osolíme, opepříme a přidáme trochu drceného kmínu. Naklademe do pekáčku na pohankovo-fazolový základ.

Pekáč přikryjeme alobalem nebo víkem, a dáme péci. Já v horkovzdušné troubě peču zakryté maso 30 minut na 220°C. Poté stáhnu na 180°C a odkryté peču dalších 15 minut. Otočím a dopeču i z druhé strany (cca dalších 15 minut). V případě potřeby podléváme pohankovým vývarem.

Jako přílohu jsem zvolila vařené brambory ve šlupce, které jsem ještě opekla na pánvi. Určitě by se hodily jen čistě vařené, ale nesehnala jsem moc pěkné a takto měly aspoň lepší chuť.

 

Sdílím!

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *